Blog

Het ROC van Amsterdam-Flevoland heeft als eerste MBO de EduConnector, de cloudoplossing voor de koppeling tussen het ECK-iD en digitale lesmaterialen, ingezet. Hierdoor kan de onderwijsinstelling identiteitsinformatie van studenten veilig delen, wat een voorwaarde is om te voldoen aan de AVG.

Het ECK iD heeft als doel om persoonsgegevens van studenten tussen onderwijsinstellingen en leveranciers van digitale leermiddelen veilig en anoniem uit te wisselen. Het ECK iD is een uniek nummer dat wordt toegekend aan studenten, die met dit identificatienummer gebruikmaken van digitale leermiddelen zonder dat hun activiteiten herleidbaar zijn tot een persoon. De invoering van het ECK iD zorgt bovendien voor zogenoemde dataminimalisatie, want er hoeven minder persoonsgegevens van het ene systeem naar het andere systeem gestuurd te worden. Dat zorgt ook voor een verhoogde privacy van studenten.
De invoering van het ECK iD in het MBO is voor veel onderwijsinstellingen een uitdagend project. De eerste studentinformatiesystemen (SIS) zijn weliswaar aangesloten op Nummervoorziening, maar de integratie van het ECK iD in het MBO is nog geen feit. Daarom is het nog niet direct beschikbaar voor toegang tot en gebruik van digitaal lesmateriaal. DWE ICT biedt met de EduConnector de oplossing waarmee MBO-instellingen deze stap wél kunnen maken. Het ROC van Amsterdam-Flevoland is hier zeer enthousiast over.

Suzan Tessels, manager innovatie en integratie / onderwijs ICT bij ROCvA-F. “MBO-scholen moeten gaan voldoen aan het privacyconvenant dat werd opgesteld door Edu-K, het platform waarin de verschillende partijen uit de onderwijsketen samenwerken aan een veilige en goed functionerende educatieve keten, en we wilden hier vlot onze verantwoordelijkheid in nemen. DWE ICT maakte dit mogelijk.”

De EduConnector creëert een koppeling van het ECK iD met de educatieve contentketen. De oplossing is een zogenoemde ‘SCIM luisterservice’ die 24×7 luistert naar wijzigingen in het studentenadministratiesysteem van het ROC en deze vervolgens opslaat in een database in Microsoft Azure.

Tessels: “Het ECK iD is door de koppeling nu ook binnen onze ADFS-omgeving te gebruiken. De leverancier van digitale leermiddelen opent de gegevens met zijn eigen sleutel en slaat deze veilig op in een nieuwe database, zonder allerlei persoonskenmerken. Wij kunnen dat weer uitlezen met een ander sleutelveld in onze omgeving. Het rondmaken van die cirkel is een complexe technische constructie en DWE ICT realiseert deze met de EduConnector. Zo blijft de keten van vertrouwelijkheid in stand.”

BENIEUWD HOE WIJ JOUW ORGANISATIE
KUNNEN ONDERSTEUNEN?